پرگار زندگی آستان جانان 27 خوانش و توضیحات غزل 87 حافظ

پرگار زندگی

روایتگر محسن محمد

حسنت به اتفاق ملاحت جهان گرفت آن جوهره‌ی شگفت‌انگیزی که شعر حافظ را از عداد انبوه بیشمار شاعران استاد همزمان، ماقبل و مابعد خودش جدا می‌کند چیست؟

اکسیری که حافظ به آن دست یافته و با استفاده از آن مس کلام را به طلای جادیی شعر ناب بدل کرده کدام است؟

ما نمیدانیم به طور دقیق حافظ با کلام چه کرده هر یک از بزرگان به قدر ادراک خود سخن‌سنجی‌هایی کرده‌اند. و اما ادبای مثل استاد فروزانفر بزرگ در برابر کلام بی‌همانند حافظ اظهار عجز کرده‌اند!

گویی آن‌چه که شعر حافظ را به این درجه از پختگی در لفظ و معنا کرده، چیزی قابل شرح و بیان نیست. هر چند می‌شود درباره‌ی آن سخنرانی‌ها کرد و کتاب‌ها نوشت!

در اینجا به مثالی اکتفا می‌کنم:

در سرودن شعر رعایت وزن و موسیقی شعر کار دشواری نیست. شما قواعد علم عروض را می‌آموزید و پس از مقداری تمرین به شرط داشتن اندک ذوقی می‌توانید کلام موزون بسرایید؛ اما رسیدن به کیفیت موسیقیایی شعری مثل شعر سعدی و حافظ و مولانا محدود به این قدر نیست!

گویی کلام وقتی از مجرای ذهن و زبان این بزرگان عبور می‌کند روحی متعالی در آن دمیده می‌شود. انگار تفاوت کلام عادی با شعر حافظ تفاوت مجسمه‌‌ای بی‌روح و جسم و جان انسانی متعالی است!

به هر حال اگر بخواهیم در یک عبارت ساده جان کلام را بیان کنیم می‌توانیم بگوییم: بس نکته غیر حسن بباید که تا کسی مقبول طبع مردم صاحب نظر شود.

محسن محمد

پرگار زندگی

آدرس بخش آستان جانان در کانال یوتوب نفیر نی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست